Лукашенко заявив, що не проти допиту Протасевича бойовиками «ЛНР»

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він не проти, аби бойовики «ЛНР» допитали затриманого співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича через нібито його участь у війні на Донбасі.

Про це Лукашенко заявив під час наради з питань співробітництва з Росією, передає «РИА Новости».

«Слідчі з Донбасу можуть провести опитування Романа Протасевича», - сказав білоруський лідер.

Він нагадав, що в «ЛНР» відкрили справу щодо Протасевича.

«На Донбасі порушено кримінальну справу щодо цих персоналій. Я нагадав президенту Путіну, що порушено кримінальну справу, і сказав, що якщо у них (слідчих, що ведуть справу, - ред.) будуть запитання до них — ласкаво просимо до нас. Будь ласка, ставте їм запитання, тому що вони людей вбивали там, на Донбасі», - наголосив Лукашенко.

Він також прокоментував інформацію про те, що Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

«Наші журналісти виправдовували, що у нас передбачена за таку статтю не страта, а 15 років. Він знав, що говорив, він розумів, що там, на південному сході України, йому можуть бути висунуті претензії, і це вже зовсім інша ситуація», - зазначив глава Білорусі.

Напередодні так звана генеральна прокуратура самопроголошеної «ЛНР» звернулася до Мінську з проханням видати їм затриманого Протасевича «для проведення слідчого експерименту».

Нагадаємо, 27 травня у «ЛНР» порушили кримінальне провадження щодо співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича за нібито участь у бойових діях на Донбасі у складі батальйону «Азов».

Водночас засновник і перший командир полку «Азов» Андрій Білецький зазначив, що Протасевич був у зоні бойових дій не як військовий.

«Роман справді разом з "Азовом" та іншими військовими частинами боровся проти окупації України. Він був із нами в Широкино, де отримав поранення. Але його зброєю в ролі журналіста був не автомат, а слово», - наголосив Білецький.