Литва пропонує позбавляти іноземців громадянства за підтримку агресорів, а Естонія забороняє в'їзд росіянам із шенгенськими візами, які видала країна

У литовському Сеймі пропонують позбавляти громадянства іноземців за підтримку країн-агресорів, які отримали його у винятковому порядку.

Про це повідомляє литовський суспільний мовник LRT.

Троє членів Сейму розробили відповідні поправки до закону про громадянства. Вони пропонують, щоб громадянин іншої країни, який отримав литовське громадянство як виняток, втрачав литовський паспорт, якщо його дії загрожують безпеці та інтересам Литви.

Також громадянство пропонують забирати в іноземців, які своїми діями загрожують безпеці й інтересам Литви та інших країн і союзників у регіонів, а також паплюжать назву держави.

Законопроєкт зареєструють у Сеймі сьогодні, 11 серпня.

За словами авторів, вони пропонують зміни «з урахуванням поточної ситуації російської війни в Україні та загрози Литві, а також усьому регіону».

На думку політиків, чинні підстави для втрати громадянства, не відповідає геополітичній ситуації.

У Литві про необхідність внесення змін до закону про громадянство заговорили після того, як фігуристка Маргарита Дробязко та її чоловік взяли участь у російському шоу, яке організувала дружина речника путіна дмитра пєскова - колишня фігуристка Тетяна Навка.

Дробязко отримала литовське громадянство у винятковому порядку. А 10 серпня президент Литви Гітанас Науседа забрав у колишньої спортсменки та її чоловіка литовські державні нагороди.

Водночас уряд Естонії вирішив заборонити в'їзд громадянам рф із чинними шенгенськими візами, виданими Естонією. Обмеження набуде чинності через тиждень, передає суспільний мовник Естонії ERR.

«Ця санкція означає, що візи залишаться дійсними, але до власників віз будуть застосовані обмеження під час в’їзду до Естонії: їм не дозволять в’їхати до Естонії», — сказав міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

Обмеження не стосується росіян, яким шенгенські візи видали інші країни ЄС.

МЗС та МВС підготують пропозиції щодо того, як можна закрити кордон і для росіян, які мають шенгенські візи з інших країн. Згодом це питання обговорять на наступному засіданні уряду.

Крім того, обмеження не стосуватиметься співробітників російського посольства та членів їхніх сімей; людей, які безпосередньо перевозять вантажі та пасажирів; людей, які відвідують Естонію з гуманітарних міркувань або відвідують родича або партнера, який є громадянином Естонії або має дозвіл на довгострокове проживання.

Також обмеження не стосується росіян, які постійно проживають в Естонії.