Меркель відповіла Зеленському щодо відмови Україні в НАТО у 2008 році

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає правильним своє рішення не розпочинати процедуру прийняття України в НАТО у 2008 році.

Про це повідомила речниця ексканцлерки, пердає Welt.

«Федеральна канцлерка докторка Ангела Меркель підтримує свої рішення у зв'язку з самітом НАТО 2008 року в Бухаресті», — зазначила речниця.

Водночас вона повідомила, що Меркель підтримує зусилля міжнародної спільноти, спрямовані на припинення російсько-української війни.

«З огляду на звірства, які стають помітними в Бучі та інших місцях України, усі зусилля федерального уряду та міжнародної спільноти бути на боці України та покласти край варварству та війні росії проти України мають повну підтримку колишньої канцлерки», — повідомляє речниця.

Водночас на запрошення Зеленського приїхати в Бучу Меркель не відповіла.

Нагадаємо, напередодні Володимир Зеленський у своєму відеозверненні згадав, що вже минуло 14 років із саміту НАТО в Бухаресті, коли «був шанс забрати Україну із "сірої зони" на Сході Європи, із "сірої зони" між НАТО та росією, із "сірої зони", про яку в Москві думають, що їм тут усе дозволено».

Тоді, у 2008 році, Україна могла отримати План дій щодо членства в НАТО. Однак канцлерка Ангела Меркель і президент Ніколя Саркозі, як зазначає Welt, заблокували це рішення. Серед причин — повага до росії.

Відтак Зеленський напередодні запросив Меркель та Саркозі відвідати Бучу й «побачити, до чого призвела політика поступок росії».