Меркель з Байденом підписали декларацію щодо «Північного потоку-2»

Берлін та Вашингтон офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2» та опублікували спільну декларацію з обіцянками Україні.

Про це йдеться в спільній заяві Сполучених Штатів і Німеччини в підтримку України та європейської енергетичної безпеки, яку опублікувало Міністерство закордонних справ Німеччини.

«Сполучені Штати заявляють про свою підтримку зусиль Німеччини і Франції щодо досягнення миру на сході України. Німеччина активізує свої зусилля в рамках "нормандського формату", щоб забезпечити виконання Мінських угод», - йдеться у декларації.

Також у документі йдеться, що, якщо Росія спробує використовувати енергію як зброю або вчинить подальші агресивні дії проти України, Німеччина буде закликати Європейський Союз до прийняття ефективних заходів, включаючи санкції, щоб обмежити російський потенціал для експорту до Європи в енергетичному секторі, або вжити заходів в інших економічно важливих сферах.

США і Німеччина підтвердили, що в інтересах України і Європи продовжити транзит газу через Україну після 2024 року. 

Німеччина зобов'язується використовувати всі засоби впливу, щоб уможливити продовження угоди з Росією про транзит газу через Україну, і призначити для цього спеціального представника. 

Переговори повинні початися не пізніше ніж 1 вересня.

Німеччина зобов'язується створити «Зелений фонд» для України, який сприятиме її  енергоефективності та енергетичній безпеці. 

Німеччина і США будуть прагнути заохочувати і підтримувати інвестиції в «Зелений фонд» на суму не менше 1 млрд доларів, в тому числі від третіх сторін. 

Зазначається, що Німеччина спочатку дасть до фонду не менше 175 мільйонів доларів в якості гранту і буде працювати над збільшенням своїх внесків.

Фонд буде просувати використання відновлювальних джерел енергії, сприяти розвитку водню як енергоносія, підвищувати енергоефективність, прискорювати відмову від вугілля і підтримувати вуглецеву нейтральність. 

У свою чергу США планують просувати ініціативу технічно та стратегічно.

Крім того, Німеччина готова запустити пакет заходів стійкості для підтримки енергобезпеки України. Це включає зусилля по розвитку можливостей для реверсу газу в Україну з метою захисту від потенційних спроб Росії скоротити поставки газу.

Німеччина дозволить Україні брати участь в її проєктах щодо кіберможливостей, підтримає зусилля з реформування енергосектора і допоможе розробити варіанти модернізації українських ГТС.