Міністерка Шотландії хоче провести референдум за незалежність від Британії

Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен заявила, що скористається парламентськими виборами в травні 2021 року з метою домогтися організувати новий референдум про вихід Шотландії зі складу Великої Британії.

Про це повідомляє The Guardian.

«Я хочу законного референдуму, ось чому я маю намір домагатися повноважень на це в травні від народу Шотландії, і, якщо він дасть мені таке право, ось чим я займатимуся», - зазначила Стерджен.

Вона підкреслила, що опитування громадської думки засвідчують, що більшість населення Шотландії хоче незалежності від Сполученого Королівства.

«Це демократія. Діло не в тому, чого я хочу чи чого хоче Борис Джонсон (прем'єр-міністр Великої Британії, – ред.)», - наголосила міністерка.

За словами Стерджен, після отримання незалежності Шотландія негайно подасть заявку на повторний вступ до ЄС і буде прийнята туди в найкоротші терміни.

Раніше британський прем'єр-міністр Борис Джонсон заявляв, що шотландці ще не готові до проведення нового референдуму про незалежність від Великої Британії.

Нагадаємо, референдум з питання про незалежність Шотландії відбувся 18 вересня 2014 року. Тоді 55% шотландців проголосували за те, щоб Шотландія залишилася у складі Великої Британії.