Молдова вперше закупить газ не в Росії

Молдовська державна компанія Energocom уклала контракт із польською PGNiG про закупівлю мільйона кубометрів газу. Це перша за 30 років незалежності Молдови угода про придбання блакитного палива не з Росії.

Про це повідомили пресслужби молдовського уряду та PGNiG.

Після оголошення тендеру із закупівлі газу Energocom отримав сім заявок. Постачання газу з Польщі буде одноразовим і здійснюватиметься через Україну спільно з українсько-американською компанією «Енергетичні ресурси України».

Сторони зауважують, що постачання газу дозволить Молдові покрити дефіцит блакитного палива й не підвищувати ціни на газ для споживачів. Це відбулося на тлі продовження перемовин Кишинева й російського «Газпрому» щодо перегляду чинного газового контракту.

Зараз газ до Молдови постачає «Газпром» у межах угоди, укладеної ще у 2006 році й продовженої до кінця жовтня 2021 року.. Згідно з нею, встановлюється індексна ціна газу (тобто така, що залежить від спотової ціни — короткотермінових розрахунків на ринку).

Як наслідок, зараз ціна російського газу для Молдови відображає коливання на газовому ринку й становить 790 доларів за тисячу кубометрів. Це втричі більше за ціну на початку 2021 року (250 доларів). Кишинів прагне переглянути контракт із «Газпромом».

Російська компанія заявила, що Молдова заборгувала їй 433 мільйони доларів за газ, а з урахуванням прострочених платежів - 709 мільйонів доларів. У разі непогашення боргу «Газпром» погрожує взагалі припинити постачання газу до Молдови з 1 грудня.

Нагадаємо, 22 жовтня на тлі зростання цін на газ і його дефіциту парламент Молдови оголосив надзвичайну ситуацію у газовій галузі країни.