На Індію обрушився найсильніший циклон: 12 людей загинули, понад 90 - зникли безвісти

На західному узбережжі Індії вирує найсильніший за останні 23 роки у цьому регіоні циклон «Тауктае». Влада евакуювала з низинних районів 200 тисяч людей. Внаслідок негоди загинули щонайменше 12 людей, понад 90 - зникли безвісти.

Про це повідомляє BBC.

Як зазначається, з вихідних біля узбережжя тривають сильні дощі з вітрами понад 100 км/год.

Циклон уже пройшовся у штатах Керал, Карнатака та Гоа — там загинули щонайменше 6 людей, ще шестеро загинули у штаті Махараштра 17 травня. Зусилля з пошуку тих, хто вижив тривають.

Також від негоди постраждав штат Гуджарат — там сильні вітри повиривали дерева та стовпи електроенергії. Влада евакуювала до притулків понад 200 тисяч людей із низинних районів штату Гуджарат та Махараштр.

Скупчення людей у таборах викликає занепокоєння щодо можливих нових спалахів коронавірусу. Також влада наказала призупинити вакцинацію проти коронавірусу у прибережних містах. Тисячі рибальських човнів повернулися до гавані, внаслідок чого понад 90 людей пропали без вісті. Індійський флот бере участь у рятувальних операціях.

У Мумбаї також закрили аеропорт.

Індійський метеорологічний департамент 18 травня повідомив, що циклон уже слабшає, однак людей у Гуджараті просять бути обережними через сильний вітер в окремих районах.

Циклон «Тауктае» став найсильнішим у регіоні з 1998 року. Тоді внаслідок негоди офіційно загинули 4000 людей, хоча справжня кількість жертв може бути й більшою.

Роботи з відновлення після циклону можуть бути повільними через коронавірусні обмеження, а також пошкодження — негода, найімовірніше, зруйнувала частину доріг, пише The Guardian. Також може уповільнитися боротьба з пандемією через те, що сповільняться постачання вакцин і ліків у прибережні регіони.