СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП із Запоріжжя, який провокував релігійну ненависть

Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Запорізькому та Мелітопольському Луці (Андрію Коваленку) за розпалювання релігійної ворожнечі. 

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними слідства, митрополит висловлював своє зневажливе ставлення до парафіян інших конфесій у розмовах із парафіянами та під час літургій.

Крім того, він публікував на особистому Telegram-каналі дописи, у яких ображав релігійні почуття представників інших конфесій, розхитуючи ситуацію у фронтовому регіоні на користь росії, кажуть у СБУ.

Тож йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України, тобто порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками. За це йому загрожує до 5 років ув’язнення.

Також зараз розв’язують питання щодо обрання митрополиту запобіжного заходу.

За даними руху «ЧЕСНО», митрополит Лука раніше поширював проросійську пропаганду та виправдовував збройну агресію рф проти України.

У 2022 році він заявляв, що українці нібито заслужили російські бомбардування, оскільки вони «терплять гей-паради в Києві». Тому, мовляв, українці «проти Бога і заслуговують на участь Содома та Гомори».

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО, згідно з яким священнослужитель підпав під персональні санкції.