Нестача продовольства в Північній Кореї: Кім Чен Ин б'є на сполох

Верховний лідер КНДР Кім Чен Ин попередив про дефіцит продовольства і закликав чиновників активізувати сільськогосподарське виробництво.

Про це повідомляє Financial Times.

Під час головування в правлячому центральному комітеті Робочої партії в Пхеньяні Кім Чен Ин зазначив, що «ситуація з продовольством у людей зараз напружується», звинувачуючи минулорічний тайфун та повені у недоборі врожаю зернових.

Він також попередив про тривалу надзвичайну протиепідемічну ситуацію, оскільки країна бореться із закриттям кордонів, пов'язаним з пандемією.

Як зазначають журналісти, коментарі, зроблені Кім Чен Ином, є останнім свідченням напруженості в північнокорейській економіці.

Після спалаху пандемії коронавірусу Північна Корея ще більше ізолювалася від світу. Постачання продовольства з Китаю, головного торгового партнера країни, різко зменшилось. Впав також імпорт добрив для сільського господарства.

Статистичні дані з країни важко отримати і часто є ненадійними.

Однак Пітер Уорд, експерт із Віденського університету, що базується в Сеулі, який відстежує північнокорейську економіку, вказав на повідомлення про «безпрецедентне» підвищення цін на такі основні продукти, як кукурудза та рис за останні тижні.

«Люди, які справді постраждають, - це люди, які не мають політичного голосу, люди за межами Пхеньяна, особливо в маленьких містах», - сказав Уорд.

За словами дослідника Північної Кореї, саме вони сильно постраждають від серйозних коливань ціни на їжу.