Нідерланди подають проти Росії позов до ЄСПЛ через її причетність до катастрофи літака MH17

Кабінет міністр Нідерландів подає проти Росії позов до Європейського суду з прав людини через її причетність до збиття літака MH17 у липні 2014 року на Донбасі. Про це повідомляє пресслужба уряду Нідерландів.

Цим позовом уряд хоче підтримати скарги родичів загиблих у катастрофі. Нідерланди поінформували про своє рішення Раду Безпеки ООН.

«Досягнення справедливості для 298 жертв літака MH17 та їхніх родичів залишається пріоритетом для Кабміну. Крок, який ми робимо, подаючи справу до ЄСПЛ та максимально підтримуючи скарги родичів, наближає нас до цієї мети», — цитує пресслужба очільника Міністерства закордонних справ Стефа Блока.

Нідерланди подають до суду державну скаргу проти Росії. В уряді запевняють, що мають велику кількість інформації про збиття літака — вона стане доступною, як тільки почнеться суд.

У 2016 році група родичів загиблих уже подавала до ЄСПЛ позов проти Росії. Тоді суд просили проаналізувати, чи порушила Росія свої зобов'язання за Європейською конвенцією з прав людини під час збиття літака.

У Кабміні заявили, що раніше не подавали позов через те, що в суді вже розглядається позов проти РФ. Але відтепер, звернувшись із державною скаргою, Нідерланди зможуть надати суду всю наявну в них інформацію по справі MH17, яку зможуть використати під час розгляду скарг родичів.

Нагадаємо, Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року ракетою «Бук», яка була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії і належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, розташованої в Курській області. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.