Новим главою уряду Ізраїлю став Нафталі Беннет

13 червня парламент Ізраїлю (Кнесет) затвердив новий уряд країни, сформований лідерами партій «Яміна» Нафталі Беннетом і «Єш Атід» Яіром Лапідом, у якому вперше за 12 років не буде представників правоцентристської партії Беньяміна Нетаньягу «Лікуд». Новим прем'єр-міністром країни став Нафталі Беннет.

Про це повідомляє The Times of Israel.

Новий склад уряду схвалили 60 зі 120 членів Кнесету, 59 висловилися проти, один утримався.

Під час вступу на посаду Беннет заприсягся «зберігати вірність Державі Ізраїль і її законам, сумлінно виконувати свою роль прем'єр-міністра та члена уряду і дотримуватися постанов Кнесету». 

Під резиденцією прем'єр-міністра у Єрусалимі зібралися люди, які вирішили висловити підтримку Нетаньягу, який був очільником уряду з 2009 року.

Як раніше повідомлялося, 2 червня ізраїльські опозиційні партії досягли угоди про створення нової коаліції. Політики домовилися, що Беннет буде очільником уряду впродовж двох років. Після цього його замінить лідер центристської партії «Єш Атід» Яір Лапід, який обійматиме посаду прем'єр-міністра ще два роки — до нових виборів.

Так, усього до коаліції увійшли вісім партій, які сповідують абсолютно різні політичні ідеології — від правих до лівих.

Партія 49-річного Беннета «Яміна» в парламенті має лише 7 зі 120 місць. Однак саме через неспроможність більших партій сформувати коаліцію Беннет став важливим гравцем у переговорах щодо уряду. 

Беннета в середині 2000-х вважали союзником Нетаньягу, однак після цього він вийшов із партії «Лікуд» і вступив у праву партію «Єврейський дім». У 2013 році провів її в парламент.

Потім Беннет обіймав міністерські посади в різних складах уряду до 2019 року, поки його нинішня партія не зазнала поразки на чергових виборах до Кнесету. Проте вже через кілька місяців на позачергових виборах Беннет повернувся до парламенту.

Цього політика часто називають «ультранаціоналістом», але сам він вважає себе більш правим, ніж Нетаньягу. Зокрема, він говорить, що Ізраїль має бути національною єврейською державою.