Новий штам коронавірусу «Омікрон» викликає занепокоєння - ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала, що новий штам коронавірусу «Омікрон», який виявили у Південній Африці, викликає занепокоєння.

Про це йдеться у повідомленні ВООЗ.

Зазначається, що загрозливість нового штаму B.1.1.529 оцінювала технічна консультативна група з еволюції коронавірусу.

Вперше про «Омікрон» ВООЗ повідомила 24 листопада. Перше підтверджене інфікування «Омікроном» було зі зразка, зібраного 9 листопада.

Як повідомлялося, «Омікрон» почав поширюватися у Південній Африці. Раніше вважалося, що там переважає штам «Дельта». Однак останніми тижнями у країні зросла кількість інфекцій, що збігається з виявленням нового варіанта.

Наразі поширення «Омікрону» фіксують у всіх провінціях ПАР.

У ВООЗ кажуть, що цей варіант має велику кількість мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння. Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження людини, яка вже перехворіла на COVID-19.

Наразі тривають дослідження нового штаму. Поки немає інформація, що «Омікрон» більш заразний та викликає тяжкий перебіг захворювання. 

Раніше ВООЗ застерегла країни від поспішних обмежень для туризму через «Омікрон». Зазначалося, що поки що не потрібно вводити «раптові заходи у відповідь». У ВООЗ додали, що для оцінки ефективності вакцин від нового штаму знадобиться від тижня до кількох тижнів.