Очільник МОЗ Словаччини подав у відставку через закупівлю російської вакцини проти COVID-19

Міністр охорони здоров'я Словаччини Марек Крайчі подав у відставку, аби зберегти коаліцію двох партій, члени яких погрожували вийти з об'єднання через закупівлю для країни російської вакцини проти COVID-19 «Спутник V».

Про це передає Aktuality.

Як раніше повідомлялося, на початку березня до Словаччини прибула партія з 200 тисячами доз російської вакцини проти коронавірусу «Спутник V». Однак уряд Словаччини розкритикував Міністерство охорони здоров'я та прем'єра країни Ігора Матовича, за те, що вакцину закупили до затвердження її європейськими регуляторами.

Міністр закордонних справ Іван Корчок заявив, що вакцина «Спутник V» є інструментом гібридної війни, яка роз'єднує країну. Після цього одна партія заявила, що хоче вийти з коаліції, ще одна ㅡ вимагала кадрових перестановок.

«Дві партії коаліції вимагали моєї відставки для того, щоб вони залишились у коаліції. У такій ситуації, думаю, не було сенсу сперечатися... Я не приклеєний до свого місця», ㅡ сказав міністр охорони здоров’я Марек Крайчі.

Зазначається, що лідери партій коаліції запланували спільну пресконференцію, щоб повідомити про результати переговорів. Однак голова партії «Свобода і Солідарність», міністр економіки Словаччини Річард Сулік заявив, що не прийде на зустріч, оскільки вважає переговори незакінченими.

Нагадаємо, на початку березня стало відомо, що Словаччина домовилася із Росією щодо закупівлі вакцини проти COVID-19 «Спутник V». Та вже 1 березня країна отримала партію з 200 тисяч доз російського препарату. Зазначалося, що загалом Словаччина має отримати 2 мільйони вакцин «Спутник V».

Прем'єр-міністр країни Ігор Матович назвав придбання російської вакцини правильним кроком. Він заявив, що «COVID-19 нічого не знає про геополітику».

Як писав Euractiv, не всі політики у Словаччині схвально оцінили домовленості із Росією. Ця угода призвела до політичної кризи в країні. Зокрема, дві політичні партії заявили про можливий вихід із правлячої коаліції.