Палата представників США підтримала створення 51-го штату

Палата представників США проголосувала за перетворення округу Колумбія на 51-й штат. Тепер нововведення має підтримати Сенат.

Про це повідомляє Reuters.

Так, за створення нового штату проголосували 216 парламентарів. Натомість 208 виступили проти. Республіканці нововведення не підтримали.

Очікується, що новий штат називатиметься «Вашингтон, Співдружність Дугласа» — на честь першого президента США Джорджа Вашингтона, а також Фредеріка Дугласа — борця за громадянські права людини, зокрема за скасування рабства. Однак федеральні будівлі (Конгрес, Білий дім тощо) залишатимуться за межами нового штату. 

У разі свого створення штат може отримати двох представників у Сенаті. Так верхня палата парламенту розшириться зі 100 до 102 місць. 

Нагадаємо, 20 квітня перетворення округу Колумбія на новий штат також підтримала адміністрація президента Джо Байдена.

Як пише Reuters, Сенат навряд чи підтримає таке нововведення. Населення Вашингтона здебільшого підтримує демократів, тому в разі створення цього штату Демократична партія, ймовірно, отримає двох представників у Сенаті.

Це може сильно вплинути на баланс сил у парламенті, оскільки зараз там 50 демократів та 50 республіканців. А для підтримки створення нового штату за це мають проголосувати щонайменше 60 сенаторів.

На думку Reuters, створенням нового штату демократи хочуть збільшити своє представництво у парламенті. Водночас самі представники цієї партії апелюють до того, що понад 700 тисяч жителів Вашингтона платять федеральні податки, але водночас не мають права голосу в Сенаті або Палаті представників.