Парламент Молдови оголосив у країні режим надзвичайної ситуації через ціни на газ

Парламент Молдови на засіданні 22 жовтня ухвалив постанову про оголошення надзвичайного стану в країні через газову кризу. Він передбачає, зокрема, виділення додаткових коштів на придбання блакитного палива та посилення його економії.

Про це повідомила пресслужба парламенту.

Зокрема, йдеться про запровадження спеціального режиму закупівлі природного газу й виділення для цього коштів, а також уживання невідкладних заходів для забезпечення населення газом, «включно з відхиленням від чинних норм».

Як повідомила прем’єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця, надзвичайна ситуація — це технічне рішення, яке дозволить країні закупити достатню кількість газу «з альтернативних джерел» для врегулювання газової кризи.

Серед іншого, уряд має намір негайно виділити кошти державному підприємству Energocom — за звичайних умов на це пішов би місяць. Це стосуватиметься й інших конкурсних процедур щодо закупівлі газу. Режим надзвичайного стану триватиме до 20 листопада.

Як передає NewsMaker, у Молдові 13 жовтня оголосили режим підвищеної готовності в газовому секторі — тобто країна споживає більше газу, ніж імпортує. А найбільший молдовський виробник електроенергії Termoelectrica скоротив споживання газу й перейшов на мазут.

Зараз газ до Молдови постачає «Газпром» у межах угоди, укладеної ще у 2006 році й продовженої на початку жовтня, пише DW. Згідно з нею, встановлюється індексна ціна газу (тобто така, що залежить від спотової ціни — короткотермінових розрахунків на ринку).

Як наслідок, зараз ціна російського газу для Молдови відображає коливання на газовому ринку й становить 800 доларів за тисячу кубометрів. Це втричі більше за ціну на початку 2021 року (250 доларів).

Уряд Молдови намагається укласти нову домовленість із «Газпромом» з нижчою ціною. Команда перемовників перебуває в Москві, але, як повідомила 22 жовтня прем’єрка Гаврилиця, упевненості в укладенні такої домовленості зараз немає.