ПАРЄ підтвердила повноваження російської делегації

Парламентська асамблея Ради Європи повністю підтвердила повноваження Російської Федерації попри оскарження з боку України.

Про це йдеться на офіційній сторінці ПАРЄ у Twitter.

Так, за підтвердження повноважень російської делегації проголосували 109 делегатів, 36 — були проти та 24 — утрималися. У ПАРЄ пообіцяли згодом опублікувати повний текст резолюції.

У чорновому варіанті резолюції йшлося про стурбованість Асамблеї через «негативні тенденції у демократії в Росії», зокрема згадуються торішні поправки до Конституції, які дозволяють РФ ігнорувати рішення Європейського суду з прав людини.

Також у резолюції засуджували затримання російського опозиціонера Олексія Навального та мітингарів, які вийшли на акції в його підтримку. ПАРЄ закликає Росію звільнити затриманих.

У поправках до резолюції українська делегація вимагає від Росії поновити розслідування вбивства іншого опозиціонера Бориса Нємцова. Також у поправках до резолюції вимагали не підтверджувати повноваження РФ, але цю поправку не підтримали.

Нагадаємо, 25 січня Україна ініціювала офіційне оскарження повноваження російської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи під час відкриття зимової сесії. Україну підтримали 38 членів Асамблеї із 5 делегацій.

У свою чергу у відповідь на рішення ПАРЄ міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у Twitter, що "ця ПАРЄ давно зламалася, а нову так і не принесли".

Народна депутатка від "Слуги народу" та членкиня української делегації в ПАРЄ Леся Забуранна у коментарі "Суспільному" заявила, що попри те, що повноваження російської делегації підтверджено, організація підтримала важливу для України правку - що Крим є українською територією, яку окупувала Росія.

На думку Забуранної, важливо враховувати й ті країни, які утрималися, оскільки "фактично 60 країн не підтримали Росію".

Депутатка також відзначила, що важливо і те, що ПАРЄ не заперечує порушень принципів організації з боку російської делегації. Однак, делегати не хочуть, що РФ повністю припинила співпрацю з ними, оскільки тоді європейці повністю можуть втратити контроль над нею.