Під час протестів у Білорусі затримали 9 українців та побили фотокореспондента з України — МЗС

У Білорусі під час акції протесту, які розпочалися 9 серпня після виборів президента у зв'язку з оголошенням Лукашенка їх переможцем, затримали 9 українців, а також побили фотокореспондента Associated Press з України. Про це повідомили у Міністерстві закордонних справ України у відповіді на запит "Суспільного".

Станом на 9:00 12 серпня відомо, що 9 українців затримали у місті Вітебськ у зв'язку з «адміністративними правопорушеннями». Посольство домоглося, щоб наступного дня після затримання їх відпустили з-під варти.

Побитого українського фотокореспондента агентства Associated Press з незначними травмами госпіталізували. Після надання допомоги у той же день виписали. До посольства України в Білорусі він не звертався. 

Будь-якої іншої інформації про інциденти з українцями під час протестів у Білорусі у МЗС немає, але посольство моніторить ситуацію.

Зазначимо, що за три дні протестів влада повідомила про затримання понад 6 тисяч людей та поранених приблизно 200 протестувальників. Правозахисники вважають, що дані можуть бути заниженими. Також відомо про десятки затриманих журналісти. Деякі з них зникали на кілька днів. Потім їх знаходили в ізоляторах для правопорушників.