Побічні ефекти вакцини AstraZeneca: 10 країн призупинили щеплення

Десять країн Європи зупинили або тимчасово обмежили вакцинацію проти COVID-19 препаратом від виробника AstraZeneca/Oxford через випадки утворення тромбів у людей, які зробили щеплення.

Про це повідомляє ВВС.

Так, Італія, Австрія, Данія, Норвегія, Ісландія, Люксембург, Естонія, Литва, Латвія та Румунія зупинили або призупинили вакцинацію деякими партіями препарату AstraZeneca.

Приводом для цього стали два смертельні випадки після щеплення вакциною AstraZeneca. В Австрії після вакцинації померла 49-річна медсестра, а у Данії 60-річна жінка. Причиною смертей став тромбоз. 

За даними Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) загалом було зареєстровано 30 випадків тромбоемболії серед 5 мільйонів людей, щеплених вакциною AstraZeneca в Європейському економічному просторі.

«В даний час немає ніяких вказівок на те, що вакцинація викликала ці стани, які не вказані як побічні ефекти цієї вакцини», - заявили в EMA.

Також в агентстві додали, що переваги вакцини як і раніше переважують її ризики, і вакцину можна продовжувати застосовувати, поки триває розслідування випадків тромбоемболічних подій.