Понад 140 осіб затримано в центрі Москви на акції "Ні вічному Путіну"

У центрі Москви на Тверській вулиці і вулиці Петрівка співробітники Росгвардіі затримали понад 140 учасників акції "Ні вічному Путіну". Вона була організована улаштовувачами кампанії проти поправок до Конституції Росії. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Більшість затриманих до ранку відпустили зі столичних відділів поліції, повідомляє проєкт "ОВД-инфо". Всіх зобов'язали з'явитися у відділення для складання протоколу про участь в неузгодженому заході, який, на думку поліції, створило перешкоди для руху транспорту і пішоходів. Двох активістів - Анну Лойко і Олександра Дмитрієва - вирішили залишити в ізоляторі до суду.

Захід розпочався 15 червня о сьомій годині вечора на Пушкінській площі. На нього прийшло кілька сотень людей. Спочатку організатори акції подавали заявку в мерію Москви на проведення мітингу. Вони планували вимагати скасувати результати голосування за поправки до основного закону країни. Однак влада не погодила мітинг.

У зв'язку з цим заявники вирішили провести акцію в форматі зустрічі громадян і збору підписів, попередивши всіх, хто збирається прийти на площу, що поліція може вважати зустріч за неузгоджений мітинг і почати затримання.

Через дві години після початку акції декілька її учасників організували стихійний хід до Тверської вулиці, що примикає до Пушкінської площі. Дорогу їм перекрили співробітники Росгвардіі і ОМОНу. Почалися затримання. Очевидці повідомляють, що правоохоронні органи діяли дуже жорстко. Багато хто із затриманих скаржаться на отримані травми.

Видання "МБХ Медиа" повідомляє, що ще одна частина протестуючих пройшла ходою по Бульварному кільцю, скандуючи "Москва виходь". Деякі з активістів лягли на проїжджій частині на Петровському бульварі і на час перекрили рух. Близько шістдесяти учасників протесту виявилися затиснуті поліцією на вулиці Петрівка. Більшість з них затримали.

Всього повідомляється про 147 затриманих (за даними МВС РФ, - 132). Серед них - членкиня ОНК Марина Литвинович, виконавчий директор "Открытой России" Андрій Пивоваров, старший науковий співробітник МДУ Сергій Федоров, муніципальна депутатка Юлія Галяміна і її дочка. За кілька годин до акції Таганський суд Москви оштрафував Галяміну на 200 тисяч рублів за звинуваченням в повторному порушенні правил проведення мітингів.

Серед затриманих також опинилися журналісти "РИА Новости" і TJournal.

Комісія з питань свободи інформації та правам журналістів РПЛ попросила ГУВС Москви провести перевірку за фактами затримання журналістів, які висвітлювали за завданням редакцій акцію протесту проти поправок до Конституції.

Одночасно з акцією на Пушкінській площі в Москві схожа акція проходила в центрі Санкт-Петербурга. Про затримання там поки не повідомлялося.