У школах Латвії відмовляться від російської мови як другої іноземної

Уряд Латвії ухвалить рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в загальній освіті.

Про це повідомляє видання Delfi.

Нині латвійські школярі вивчають англійську мову як першу іноземну з початку навчання, а другу іноземну мову починають вивчати з кінця початкової школи. Теоретично діти можуть вивчати французьку, німецьку та інші, однак найчастіше викладають російську мову, оскільки в школах не вистачає вчителів інших мов. 

За даними Міністерства освіти і науки Латвії, російську викладають як другу іноземну мову майже в половині шкіл країни. У деяких навчальних закладах альтернативи пропонують.

У латвійському МОН планують з 2026-2027 навчального року школи поступово пропонувати учням обирати як другу іноземну одну з офіційних мов ЄС або країн-членів Європейської економічної зони, або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту, російська не входить до числа цих мов.

Однак, під час публічного обговорення було багато заперечень проти плану Міністерства освіти, зазначають у виданні. Так, упродовж двох тижнів до освітнього відомства Латвії надійшло понад 300 звернень, більшість з яких спрямована проти поступової відмови від російської мови як другої іноземної в основній школі.

Серед основних причин — побоювання, що діти будуть обмежені у вивченні рідної мови й повинні самі вирішувати, яку мову їм вивчати. Незгодні також підкреслюють, що відмова від російської мови з політичних причин неприпустима.