Посли G7 засудили ініціативу Зеленського щодо люстрації

Посли країн «Великої сімки» (G7) підтримують притягнення до відповідальності винних у зловживанні владою, але нагадали, що нинішня ситуація в Україні відрізняється від тієї, яка була після Революції Гідності. Про це йдеться в заяві послів G7 в Україні в Twitter.

Заява була опублікована у зв’язку з ініціативою президента України Володимира Зеленського про розширення люстрації на політиків і топ-чиновників з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року.

«Виборчі зміни й політична ротація є нормою в демократичних країнах, на відміну від невибіркової заборони всіх учасників виконавчого і законодавчого процесу управління. З 2014 року ми мали можливість вітати прогрес у реформуванні низки важливих сфер. Залучення до відповідальності винних у зловживанні службовим становищем є правильним кроком, однак, на наше переконання, нинішню ситуацію в Україні не можна порівняти з тією, яка мала місце після Революції Гідності», - наголосили дипломати.

Нагадаємо, 11 липня Зеленський заявив, що пропонує поширити дію закону про люстрацію на топ-чиновників, що займають посади з 23 лютого 2014 по 19 травня 2019 року.