Прем'єр-міністр Грузії подав у відставку

Прем'єр-міністр Грузії Гіоргі Гахаріа подав у відставку. Однією з основних причин є винесене 17 лютого рішення суду щодо лідера опозиційної партії «Єдиний національний рух» Нікі Меліа.

Про це він заявив на спеціальному брифінгу в адміністрації уряду, передає JamNews.

Гахаріа пояснив, що вважає невиправданим арешт Ніки Меліа в умовах, коли існує небезпека політичної ескалації.

«На жаль, мені не вдалося прийти до єдиної думки зі своєю командою в цьому питанні, тому я вирішив піти у відставку. Я хочу вірити, що цей крок допоможе знизити поляризацію в політичному просторі нашої країни, тому що я переконаний, що поляризація і конфронтація між нами - це найбільший ризик для майбутнього нашої країни», - сказав Гахаріа.

Як зазначається, рішенням про відставку Гахаріа передували і заяви посольства США та американського сенатора Джима Ріша.

«Нинішня небезпечна ситуація, яка виникла після рішення суду щодо Ніки Меліа, пов'язана з багаторічними проблемами у виборчій та судовій системах. Необхідно, щоб влада і опозиція сьогодні вранці виявили максимальну стриманість. Єдиний спосіб вирішити найважливіші питання - це мирні переговори. Ми закликаємо всіх зберігати спокій і уникати насильства», - йдеться в заяві посольства США.

У бесіді з «Голосом Америки» сенатор США Джим Ріш заявив, що рішення про арешт Меліа небезпечне для грузинської демократії.

«Арешт Меліа є ще одним політично мотивованим арештом, яке стало дуже частим явищем і неминуче ускладнить переговори, які тривають, між грузинськими політичними партіями. Мої побоювання з приводу погіршення незалежності судової системи Грузії посилилися сьогоднішніми подіями», - сказав сенатор.

Як раніше повідомлялося, 17 лютого Тбіліський міський суд прийняв рішення про арешт глави опозиційної партії «Єдиний національний рух» Нікі Меліа.

Так, Меліа звинувачується в спробі державного перевороту. Доказом його провини звинувачення вважає те, що 20 червня 2019 року, під час протестів проти запрошення до парламенту Грузії депутата російської Держдуми Сергія Гаврилова, Меліа закликав протестуючих увійти в будівлю парламенту.

Прокуратура звернулася до суду з вимогою арешту політика після того, як Меліа відмовився вносити заставу, встановлену судом в якості запобіжного заходу.

Парламент Грузії проголосував за позбавлення Меліа депутатської недоторканності.