Президент Киргизстану оголосив про свою відставку

15 жовтня президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков зробив офіційну заяву про складання своїх повноважень та відходу у відставку через «напружену суспільно-політичну ситуацію в Бішкеку».

Про це повідомили у пресслужбі президента.

«Я не тримаюся за владу. Не хочу увійти в історію Киргизстану як президент, який пролив кров та стріляв у своїх же громадян. Тому прийняв рішення піти у відставку», —  наголосив Жеенбеков.

Він також зазначив, що призначення нового прем'єр-міністра та членів уряду «не зняло напруги» у країні та столиці.

Жеенбеков закликав протестувальників та правоохоронців не піддаватися на провокації, щоб не допустити кровопролиття.

Він закликав опозиціонерів та інших політиків відвести своїх прихильників зі столиці країни та повернути мирне життя жителям Киргизстану.

«Ніяка влада не варта цілісності нашої країни та згоди в суспільстві», - підкреслив Жеенбеков.

Нагадаємо, 4 жовтня у Киргизстані пройшли вибори до парламенту. За попередніми результатами, до парламенту проходять чотири партії з 16, які брали участь на виборах. Три з них — «Биримдик», «Мекеним Кыргызстан», «Кыргызстан» — називають наближеними до чинного президента Соорнбая Жеенбекова.

Подолати 7% бар'єр змогла лише одна опозиційна партія — «Бутун Киргизстан» («Єдиний Киргизстан»).

Більшість партій, які не пройшли до парламенту, закликали своїх прихильників вийти на мітинг. Протестувальники називають вибори незаконними через численні порушення: підкуп виборців, використання адмінресурсу тощо.

9 жовтня з метою швидкої стабілізації ситуації у столиці Киргизстану, а також в цілях безпеки громадян Жеенбеков запровадив на території Бішкека режим надзвичайного стану.