Президент Литви заявив, що його країна готова до помсти росії за блокування Калінінградської області

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що росія може від'єднати його країну від регіональної енергосистеми, щоб помститися за часткове блокування Калінінградської області рф в межах санкцій ЄС. Водночас загрози військового протистояння у Вільнюсі не бачать.

Про це Науседа сказав у коментарі Reuters.

Свою заяву він зробив після погроз зі сторони москви, яка після часткової заборони залізничного транзиту обіцяє вдатися до «заходів задля захисту національних інтересів». 

«Ми готові до недружніх дій з боку росії, таких як від'єднання від системи електромережі або інших… Я не вірю, що росія кине нам виклик у військовому плані, тому що ми є членом НАТО», — заявив Науседа.

Він сказав, що порушить це питання на саміті НАТО наступного тижня, коли Альянс вирішить, чи слід збільшити чисельність військ у найближчих до росії державах-членах, таких як країни Балтії.

«Для нас не буде помилкою використовувати цей приклад протистояння, щоб проілюструвати, що таке росія насправді, і які методи та загрози вона використовує для розв'язання своїх проблем. Це могло б заспокоїти тих, хто каже, що ми маємо допомогти росії зберегти обличчя, а вона нам зухвало загрожує», — сказав президент Литви.

Reuters зазначає, що країни Балтії — Литва, Латвія та Естонія — наразі досі залежать від стабільного енергопостачання з росії. Але минулого року Литва встановила обладнання на лінії електропередачі з Польщею, щоб швидко під'єднатися до мережі континентальної Європи задля страховки.

Своєю чергою рф вже підтвердили, що розглядають можливість вимкнути Литву від регіональної енергосистеми.