Президент Вірменії подав у відставку

Президент Вірменії Армен Саркісян заявив, що майже після чотирьох років на посту вирішив подати у відставку.

Про це йдеться на його офіційному сайті.

Саркісян пояснив, що це не емоційне рішення. Воно пов'язане з тим, що у президента немає необхідних інструментів для впливу на процеси внутрішньої та зовнішньої політики «у цей непростий для країни та народу час». 

Глава Вірменії сказав, що причини деяких імовірних проблем країни приховані у її конституції. А все через обмеженість повноважень президента.

«У нас склалася парадоксальна ситуація, коли президенту доводиться бути гарантом державності, фактично не маючи жодного реального інструмента», — зазначив він.

Серед інших недоліків конституції, на думку Саркісяна, — верховенство одних інституцій над іншими, перепони для участі визначних діячів діаспори в управлінні держустановами Вірменії тощо.

Відомо, що Саркісяну 68 років, до президентства він у 1996-1997 роках був прем'єр-міністром країни, а також послом у декількох країнах. Президентом Вірменії Саркісян став у квітні 2018 року.

Зазначимо, що Вірменія - це парламентська республіка, тому перевагу в ухваленні рішень там має парламент. Саме він відповідальний за обрання прем'єр-міністра і президента. Водночас глава держави виконує здебільшого церемоніальну функцію та контролює дотримання конституції.