Протасевича привели на брифінг щодо примусової посадки літака Ryanair

Міністерство закордонних справ Білорусі 14 червня несподівано вирішило вивести затриманого співзасновника опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича на брифінг щодо примусової посадки літака Ryanair у Мінську 23 травня.

Брифінг транслював «Белпрессцентр» на YouTube-каналі.

Так, спочатку Протасевич серед учасників не був зазначений. У брифінгу мали взяти участь представники Департаменту авіації Міністерства транспорту, Слідчого комітету, Міноборони, а також «інші релевантні спікери».

Але перед самим початком брифінгу до зали внесли табличку з іменем Романа Протасевича. Зазначається, що він нібито сам захотів взяти участь, а «влада Білорусі знайшла таку можливість».

Журналіст ВВС Джона Фішер написав у Twitter, що знімальна група видання вирішила піти з пресконференції на знак протесту, тому що Протасевич там «вочевидь перебуває з примусу».

Сам Протасевич на запитання російського РБК, чи гарантували йому свободу за співробітництво з владою, сказав, що «торгування не було».

«Будь-яка участь в заходах добровільна. Як і інтерв'ю Маркову. Знаєте, моя совість абсолютно чиста. Я нікого не зраджую, я нікого не здаю. Я співпрацюю зі слідством, я допомагаю своїй країні і маю намір допомагати далі», — сказав Протасевич.

Інформацію про своє побиття він назвав «чутками і домислами, які не мають жодного підтвердження». Також Протасевич сказав, що сліди у нього на зап'ястках від стяжок, які силовики використовували під час його затримання, тому закликав ЗМІ не поширювати чутки про його стан здоров'я.

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська був затриманий співзасновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, який летів рейсом авіакомпанії Ryanair з Афін до Вільнюса. Літак здійснив незаплановану посадку у столиці Білорусі через нібито повідомлення про його мінування.

Пізніше в «інтерв’ю» провладному білоруському телеканалу ОНТ Протасевич заявив, що визнає провину за статтею про організацію масових заворушень і поважає президента Олександра Лукашенка.