«Припиніть кровопролиття!»: Кравчук звернувся до Лукашенка

Перший президент України Леонід Кравчук закликав Олександра Лукашенка припинити насильство на вулицях Білорусі. Антиурядові протести в країні почалися після оголошення попередніх результатів виборів президента, відповідно до яких Лукашенко перемагає уже вшосте. Про це Кравчук розповів в інтерв’ю «Радыё Свабода».

Він провів паралелі між протестами в Білорусі й Революцією Гідності в Україні, яка, за його словами, «справила на нього неймовірне враження».

«Я хотів би звернутися до білоруської влади — зупиніться. Президенте Лукашенку, припиніть кровопролиття! Ніякими доказами, ніякими переконаннями, ніякими прикладами в історії він не зможе виправдати кровопролиття. Ніякими. Якщо вдатися до неймовірних фальсифікацій, правда історії все одно буде панувати», — вважає перший президент України.

Він також висловив вдячність жінкам, що вийшли на мирні протести в Білорусі. 12 березня сотні жінок вийшли на площу в Мінську, «сьогодні ж, 13-го, «ланцюги солідарності», в яких беруть участь переважно жінки, продовжилися».

«Жінка не просто виходить на знак протесту, вона відстоює життя. Жінка несе життя, життя дитини, життя взагалі. Я їм вдячний, що вони мають мужність, що вони переступили будь-який страх, що вони прийшли і сказали: ми захищаємо життя, ми захищаємо свободу, ми захищаємо демократію, ми хочемо жити нормально так, як живуть люди, не знаючи страху перед ким», - додав Кравчук.

Такоже перший президент України «хоче вірити», що Росія не підтримуватиме насильство в Білорусі, оскільки це «побачить увесь світ», і тоді РФ «візьме на себе велику відповідальність перед людством, світом, демократією та свободою».

«Я сподіваюсь, що цього не станеться, і дуже вірив би. Я думаю, що в Росії також є сили, які не дозволять діяти чи підтримувати насильство в Білорусі», — підкреслив він.