Путін оприлюднив статтю українською «про історичну єдність росіян та українців»

Президент Росії Володимир Путін написав статтю під назвою «Про історичну єдність росіян та українців», у якій знову спробував спростувати українську державність, а також звинуватив країни Заходу у війні на Донбасі.

Статтю оприлюднили на сайті Кремля українською та російською мовами.

Так, у статті російський президент згадав Київську Русь, Велике Князівство Литовське та інші епохи української історії, намагаючись нівелювати будь-які прагнення українців до незалежності.

Він заявив, що наприкінці 19 століття Австро-Угорщина вдавалася до репресій галичан, яких «запідозрювали у симпатіях до Росії».

На думку Путіна, Українська народна республіка є прикладом того, «наскільки несталими були різноманітні квазідержавні утворення» українців на початку 20 століття.

«Сучасна Україна — цілком і повністю дітище радянської епохи. Ми знаємо і пам’ятаємо, що значною мірою вона створювалася за рахунок історичної Росії», — йдеться у тексті.

При цьому Путін запевнив, що під час написання статті керувався відкритими документами, які «містять добре відомі факти». 

Також він підкреслив, як Росія нібито підтримувала Україну після здобуття незалежності, а також додав, що після розпаду СРСР стан української економіки лише погіршився. 

Крім того, Путін наголосив, що Захід ще до 2014 року втягував Київ «до небезпечної геополітичної гри, мета якої — перетворити Україну на бар’єр між Європою і Росією, на плацдарм проти Росії».

За словами російського президента, після 2014 року влада в Україні розпочала утиски російськомовного населення та російської церкви, а «патріотом України зараз оголошується лише той, хто ненавидить Росію».

Він вкотре розкритикував законопроєкт президента України Володимира Зеленського про корінні народи та заявив, що «внаслідок такого грубого, штучного розриву росіян і українців – сукупно російський народ може зменшитися на сотні тисяч, а то й на мільйони».

Водночас Путін наголосив, що Росія з повагою ставиться до української мови та традицій України.

«Впевнений, що справжня суверенність України можлива лише в партнерстві з Росією. Наші духовні, людські, цивілізаційні зв’язки формувалися протягом століть, сягають до тих же витоків, загартовувалися спільними випробуваннями, досягненнями й перемогами... Разом ми завжди були і будемо незліченно сильнішими та успішнішими. Адже ми – один народ», — резюмував російський лідер.