Путін запропонував почати переговори про гарантії нерозширення НАТО на схід

Президент Росії Володимир Путін запропонував розпочати перемовини про гарантії нерозширення НАТО на схід. І звинуватив Альянс у порушенні попередніх домовленостей.

Про це він сказав 1 грудня на церемонії вручення довірчих грамот у Кремлі, передає РБК.

За словами Путіна, Москві потрібні юридичні гарантії, оскільки «західні колеги не виконували взяті на себе відповідні усні зобов'язання».

Він зазначив, що Росія має намір домагатися «надійних і довгострокових гарантій безпеки» і в переговорах зі США та їхніми союзниками «наполягатиме на виробленні конкретних домовленостей, які виключають будь-які кроки НАТО на схід».

«Усім відомо про усні запевнення, які давалися, що НАТО не буде розширюватися на схід... Законні російські занепокоєння у сфері безпеки були проігноровані та ігноруються досі», - сказав Путін.

Президент РФ додав, що напруженість на західних кордонах Росії зростає, «достатньо подивитися, наскільки близько до російських кордонів вийшла військова інфраструктура Північноатлантичного альянсу».

«Але повторю, не ми комусь погрожуємо, і звинувачувати нас у цьому — беручи до уваги реальний стан справ, тобто звалювати провину, як у нас кажуть, із хворої голови на здорову, — як мінімум безвідповідально», - пояснив Путін, маючи на увазі перекидання російських військ до кордону з Україною.