Рада ЄС рекомендувала країнам-членам впускати вакцинованих іноземців на територію Євросоюзу

Рада ЄС погодила пропозицію Єврокомісії щодо вільного пересування в межах Євросоюзу іноземців, які зробили щеплення проти CJOVID-19 однією зі схвалених в ЄС вакцин. Тепер країни-члени мають ухвалити рішення, відповідно до таких рекомендацій.

Про це повідомили на сайті Ради ЄС.

Зазначається, що власники сертифікатів вакцинації не будуть зобов'язані здавати тест на коронавірус, а також їх не відправлятимуть на карантин чи самоізоляцію, якщо вони повністю вакциновані препаратом, схваленим регулятором ЄС. З моменту вакцинації має пройти не менше 14 днів. Сертифікат має бути виданий відповідно до правил ЄС.

Також, відповідно до рішення, країни-члени ЄС можуть знімати обмеження вже після першої з двох доз вакцини.

Люди, які одужали від COVID-19, і це зазначено у сертифікаті, також не повинні здавати тест і іти на самоізоляцію. Але з моменту виявлення коронавірусу має бути не більше як 180 днів.

Також Рада ЄС вирішила, що неповнолітні не повинні іти на карантин чи самоізоляцію, якщо супроводжуюча особа цього не потребує.

Порядок перетину кордонів країни Євросоюзу визначають самостійно. Органи ЄС дають лише рекомендації.

Нагадаємо, Єврокомісія виступила з такою ініціативою ще 3 травня. Тоді також казали, що дозвіл може поширюватися на вакцини, які завершили процес сертифікації ВООЗ.

Наразі регулятор ЄС схвалив тільки чотири вакцини від COVID-19, розроблені компаніями Moderna, AstraZeneca, Pfizer / BioNTech і Johnson&Johnson. Водночас окремі країни ЄС можуть визнавати вакцинацію препаратами, які ще не отримали дозвіл в Європі.