Росія до жовтня закриває частину акваторії Чорного моря для іноземних кораблів

Уряд Російської Федерації оголосив про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

«Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря», - заявили у МЗС.

Зазначається, що цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права, відповідно до якої, Російська Федерація не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі.

Також у міністерстві підкреслили, що на тлі триваючого нарощування своєї військової присутності вздовж кордону з Україною на суходолі Росія пішла на посилення ескалації в морі.

«Поведінка російської сторони вказує на відсутність будь-яких намірів з її боку відмовитись від продовження агресії проти України з використанням військових та гібридних методів», - йдеться в повідомленні.

МЗС висловило протест у зв’язку із такими діями Росії та вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря.

Також Україна закликала міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора.