Росія майже завершила стягування військ до кордону з Україною - CNN

Російська Федерація майже завершила стягувати до кордону з Україною свої військові сили, які можуть бути використані для повномасштабного наступу. Наразі загальна чисельність російських військових там становить понад 127 тисяч.

Про це телеканалу CNN повідомило Міністерство оборони України.

"Повна чисельність сухопутного угруповання ЗС РФ на українському напрямку становить понад 106 тисяч чоловік особового складу. Разом з морською та повітряною складовою загальна чисельність становить понад 127 тисяч військовослужбовців", - йдеться в оцінці української розвідки.

За даними Міноборони, наприкінці грудня 2021 року і в січні 2022 року Росія переміщувала до кордону запаси боєприпасів, польові госпіталі та служби безпеки, що "підтверджує підготовку до наступальних дій".

Крім того, активізувалася розвідувальна діяльність РФ проти України: біля кордону розгорнули додаткові підрозділи радіозв'язку та супутникового зв'язку. А порівняно з 2021 роком кількість розвідувальних польотів уздовж кордону зросли втричі.

Як повідомляє телеканал, станом на середину січня 2022 року біля України знаходиться 36 оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", які вражають цілі на відстані 500-700 км і можуть бути використані для знищення життєво важливих об'єктів.

РФ стягнула не лише свої війська до кордону, а і підтримує на окупованих територіях Донецької та Луганської областей понад 35 тисяч сепаратистів і утримує близько 3 тисяч власних військових.

Також розвідка повідомляє, що вздовж північного кордону з Білоруссю, яка є ключовим союзником Кремля, тепер з'явилася нова потенційна лінія фронту.

"Територію Білорусі слід розглядати як повноцінний театр воєнних дій, який Росія може використовувати для розширення агресії проти України", - йдеться в документі української військової розвідки.

В Міноборони України наголосили, що ситуація складна, оскільки Росія "намагається розколоти та послабити Європейський Союз і НАТО", а також "намагається обмежити спроби США сприяти безпеці в Європі".