Росія може влаштувати теракти в Україні, щоб виправдати запуск «Північного потоку-2» — Аваков

Після запуску «Північного потоку-2» Росія може влаштувати провокації та теракти, щоб виправдати відмову від транзиту газу через територію України.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков журналістам під час тактико-спеціальних навчань Нацполіції, Нацгвардії, рятувальників та прикордонників у Харківській області 5 червня, передає пресслужба МВС.

Аваков зазначив, що навчання відбуваються, бо йдеться про реальні загрози зі сторони РФ.

Він нагадав, що президент Росії Володимир Путін 4 червня заявив про закінчення укладання першої нитки «Північного потоку-2».

«Газ все ще транспортується нашим газопроводом і повинен транспортуватися деякий час далі, а потім, напевно, Путін захоче пустити газ в обхід України. Тому ми очікуємо, що будуть провокації, спроби терактів на нашій ділянці газопроводу і тоді скажуть: "Дивіться, бачите, ось — тому пускаємо через "Північний потік-2"», — каже міністр.

Аваков переконував, що про такі можливі плани РФ свідчать дані розвідки. Тому МВС розглядає різні сценарії реагування на провокації.

«... розглядаємо різні сценарії і посилює реагування, зокрема по об'єктах критичної інфраструктури, газової інфраструктури, греблях, дамбах і так далі».

4 червня аналогічні навчання відбулись у Сумській області. Аваков також анонсував їх проведення у Маріуполі, а потім на заході країни.

Нагадаємо, 4 червня президент РФ Володимир Путін оголосив про завершення укладання труб по першій нитці «Північного потоку-2». За його словами, «Газпром» готовий заповнювати трубопровід газом.