Росія обмежила польоти над частиною окупованого Криму і Чорного моря

з 20 по 24 квітня Росія запровадила тимчасові обмеження на польоти над частиною окупованого Криму і Чорного моря.

Про це йдеться в міжнародному оповіщенні для пілотів (NOTAM).

Як зазначається, цей район оголосили «тимчасово небезпечним для польотів повітряних суден».

Згідно з координатами, в зону обмеження входить повітряний простір (19 км у висоту) над південною частиною окупованого Криму (від Севастополя до Феодосії), прилеглими до південного берега Криму територіальними водами, а також над частиною міжнародних вод Чорного моря.

Нагадаємо, уряд Російської Федерації оголосив про закриття з 24 квітня до кінця жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань.

Йдеться про райони моря уздовж південного берега Криму (від Севастополя до Гурзуфа), біля берегів Керченського півострова (поблизу Опукського природного заповідника) і морській ділянці на захід від Криму.

У МЗС України такі дії Росії назвали черговою спробою порушення міжнародного права та узурпації сувереного права України як прибережної держави, бо саме Україна має право регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря. Окрім того, відповідно до Конвенції ООН з морського права, Росія не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі.