Росія передала до посольства Боснії та Герцеговини подаровану Лаврову українську ікону

Міністерство закордонних справ Росії передало назад до посольства Боснії та Герцеговини ікону з печаткою Одеської крайової комісії, яку подарували главі МЗС РФ Сергію Лаврову під час зустрічі у цю країну.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на представників МЗС Росії.

«23 грудня за погодженням з дарувальником ікона була передана у посольство Боснії і Герцеговини в Москві. Водночас рекомендували партнерам задіяти доступні правові механізми для з'ясування всіх обставин цієї справи, включаючи походження згаданого артефакту», ㅡ заявили у посольстві.

Як раніше повідомлялося, 14 грудня президент Боснії та Герцеговини Мілорад Додік на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим подарував йому 300-річну позолочену ікону, що має штамп УРСР.

МЗС Боснії отримало ноту протесту від України та передало інформацію про це до прокуратури. Українська сторона вимагає розслідування та додаткової інформації щодо 300-річної ікони, яку вивезли з окупованого Луганська.

У Міністерстві культури України змогли з'ясувати, що печатка на зворотній стороні ікони ㅡ штамп Одеської крайової комісії (1926-1930 рр.), тобто є знаком власності держави Україна.