Росія підготувала спецоперацію на Донбасі під чужим прапором - розвідка США

За даними розвідки США, Росія підготувала групу оперативників для проведення спецоперації на Донбасі під чужим прапором, щоб виправдати своє вторгнення в Україну.

Про це телеканалу CNN 14 січня повідомив офіційний представник США.

Чиновник наголосив, що Сполучені Штати мають докази того, що підготовлені бойовики навчені ведення бойових дій у міських умовах та використання вибухівки для здійснення актів саботажу проти проксі-сил Росії.

За словами представника США, Білий дім вважає, що Росія може готуватися до вторгнення в Україну, «яке може призвести до масових порушень прав людини та військових злочинів, якщо дипломатія не досягне своєї мети».

«Російські військові планують розпочати ці дії за кілька тижнів до військового вторгнення, яке може розпочатися між серединою січня та серединою лютого», — зазначив чиновник.

Також він додав, що США бачать, як російські впливові особи почали підштовхувати російське населення до вторгнення, зокрема наголошуючи на нібито погіршенні становища з правами людини в Україні та посиленні войовничості українських лідерів.

Нагадаємо, 14 січня Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що російські спецслужби готують провокації проти військовослужбовців ЗС РФ, щоб звинуватити в цьому Україну.

Напередодні радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван натякнув на такі ж розвіддані під час брифінгу.

«Ми бачили цей сценарій у 2014 році. Вони знову готують цей сценарій. Адміністрація матиме додаткову інформацію про те, що ми бачимо як потенційний привід, щоб поділитися з пресою протягом наступних 24 годин», — сказав Салліван.