Росія видала майже 530 тисяч паспортів жителям ОРДЛО

Росія за два роки видала за спрощеним порядком майже 530 тисяч паспортів жителям окупованих територій Донбасу.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на пресцентр МВС Росії.

"З початку реалізації указу президента Росії від 24 квітня 2019 року громадянство РФ придбало більш 527 тис. осіб, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України", - сказали в пресцентрі.

Однак майже 2 тисячам жителів ОРДЛО в отриманні російського громадянства було відмовлено.

"40% заяв було відхилено в зв'язку з тим, що люди мали обмеження на в'їзд у Росію через адміністративне видворення, депортації, реадмісію або у зв'язку з прийнятим щодо них рішенням про небажаність перебування в РФ. Третина, кому відмовили в громадянстві, мають незняту або непогашену судимість. Чверті здобувачів громадянство РФ не дали через те, що вони виступали за насильницьку зміну основ конституційного ладу Росії і створюють загрозу безпеці", - пояснили у відомстві.

У МВС РФ додали, що робота по прийому громадян ДНР і ЛНР до громадянства Росії триває.

Нагадаємо, в 2019 році президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким за спрощеним порядоком отримати російський паспорт можуть жителі ОРДЛО, а також громадяни України, які в березні 2014 року проживали в Криму.

Євросоюз висловив глибоку стурбованість з приводу продовження Росією видачі паспортів в ОРДЛО, що суперечить Мінським домовленостям і є очевидним порушенням суверенітету України.

У міністетрстве закордонних справ України вважають, що союзники України занадто м'яко реагують на видачу Росією паспортів жителям окупованих територій України.