Росія висилає 10 американських дипломатів і готує "дзеркальні" санкції проти США

Москва висилає 10 американських дипломатів, а послу США в Росії Джону Саллівану рекомендовано "повернутися до Вашингтона для консультацій".

Про це повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров під час пресконференції, передає "Радіо Свобода".

"Десять дипломатів були включені (американською владою, - ред.) в список, який нам був переданий, з проханням, щоб вони виїхали з США. Ми відповімо на цей захід дзеркально. Запропонуємо теж десятьом дипломатам США в Росії покинути нашу країну", – сказав посадовець.

Він додав, що також буде опублікований "список із восьми чиновників, які представляють керівні структури вашингтонської адміністрації", і вони також будуть включені в список санкцій.

За словами Лаврова, Москва запускає процедуру, "яка зупинить практику найму американськими диппредставництвами в країні громадян Росії і третіх країн". Міністр пояснив, що Росія зупинить "безлімітні поїздки співробітників Держдепу та інших відомств США в короткострокові відрядження для роботи в американських диппредставництвах в Російській Федерації".

"Запропонуємо тут встановити паритет, щоб щорічно, скажімо, по 10 таких співробітників могли приїжджати з Росії в США і з США – до Росії", – сказав глава МЗС РФ.

Лавров запевнив, що Москва опрацює подальшу відповідь на обмеження США та оприлюднить її деталі найближчим часом.

Нагадаємо, напередодні США оголосили про розширення санкцій проти Росії. Міністерство фінансів США включило до списку санкцій першого заступника голови адміністрації президента Росії Олексія Громова, а також осіб і компанії, пов’язані з бізнесменом Євгеном Пригожиним. Всього 32 фізичних та юридичних осіб. З США також вирішили вислати 10 російських дипломатів, які працювали в консульстві у Вашингтоні.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що відповідь буде "невідворотною".

Росія також раніше викликала для консультацій посла Росії в США Анатолія Антонова, дипломат зараз перебуває в Москві.