Розвідка Сполучених Штатів опублікувала звіт про втручання Росії у президентські вибори США у 2020 році

Офіс директора національної розвідки США (ODNI) опублікував оціночний звіт зовнішніх загроз американським федеральним виборам в 2020 році, до яких, зокрема, була причетна Росія.

Документ оприлюднило у себе на сайті видання CNN.

Так, у звіті йдеться, що зусилля Росії були спрямовані на «очорнення кандидатури президента Байдена і Демократичної партії, підтримку колишнього президента Трампа, підрив суспільної довіри до виборчого процесу і загострення соціально-політичних розбіжностей в США».

Американська нацрозвідка дійшла висновку, що Росія вважала обрання Джо Байдена небажаним для її національних інтересів, тож спрямувала свої зусилля на те, щоб підважити його президентську кампанію. Натомість у Кремлі віддавали перевагу перемозі Дональда Трампа, попри деякі кроки його адміністрації проти Росії.

За оцінкою розвідки, Кремль здійснив операції впливу на передвиборчу кампанію в США, задіявши російську розвідку, мережі тролів та розгорнувши сплановану медійну кампанію у ЗМІ.

На переконання розвідки, втручання у вибори США було затверджено безпосередньо президентом Росії Володимиром Путіним. Зокрема, в них є інформація, що Путін наглядав за діями (had purview over the activities,- англ.) депутата Верховної Ради України Андрія Деркача, якого США згодом визнали російським агентом.

«Ми вважаємо, що Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача - українського депутата, який відіграв значну роль у впливі Росії на вибори. Деркач пов’язаний з російськими посадовцями і з російськими спецслужбами», - йдеться в документі.

Так, за даними розвідки, депутат Андрій Деркач, Костянтин Килимник, який мав зв'язки із ФСБ, та їхні соратники намагались використати впливових людей в США та медіа, щоб поширити свою історію серед американських посадовців та суспільства.

Зокрема,  в документі згадуються так звані «Плівки Деркача» - аудіозаписи розмов, які мали на меті довести корупційні дії Байдена в Україні.

Також в звіті йдеться, що крім Росії, у президентські вибори намагався втрутитись Іран - з метою зашкодити переобранню Дональда Трампа.

Водночас, за оцінкою розвідки, з боку Китаю не було помічено жодних зловмисних дій щодо впливу на вибори в США.