Саміт НАТО: Україна стане членом Альянсу через ПДЧ

Північноатлантичний Альянс підтверджує рішення, прийняте на саміті в Бухаресті в 2008 році, про те, що Україна стане членом НАТО через План дій щодо членства (ПДЧ).

Про це йдеться в підсумковій декларації саміту НАТО, що відбувся 14 червня у Брюсселі.

"Ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також подальші рішення, в тому числі те, що кожен партнер буде оцінюватися по достоїнству", - йдеться в документі.

Там також зазначається, що для членства України потрібно виконувати річні національні програми в рамках комісії Україна-НАТО - вони "залишаються механізмом, за допомогою якого Україна просуває реформи, що стосуються її прагнення до членства в НАТО".

Йдеться про боротьбу з корупцією, реформі децентралізації і повазі прав людини владою України.

"Успіх широкомасштабних, сталих і незворотних реформ, зокрема протидія корупції, сприяння інклюзивному політичному процесу й реформа децентралізації, що ґрунтуються на демократичних цінностях, повазі до прав людини, меншин і верховенства права, будуть визначальними в закладанні ґрунту для процвітаючої й мирної України", — йдеться в декларації.

У НАТО наголосили на важливості подальших реформ у сфері безпеки, також згадали реформу Служби безпеки України. Крім того, в Альянсі заявили, що Україна провела "значні реформи", але закликають до подальшого прогресу. У свою чергу НАТО обіцяє всебічну допомогу.

Також в своїй заяві Альянс не визнає і засуджує незаконну окупацію Криму Росією та закликав РФ вивести свої війська, розміщені в Україні без її згоди. 

"Ми також закликаємо Росію припинити перешкоджати доступу до Азовського моря і українським портам. Ми вітаємо стриману позицію України і дипломатичний підхід у цьому контексті", - говорять в НАТО.

Росія як країна, яка підписала Мінські угоди, несе значну відповідальність у їх дотриманні, вважають в НАТО.

"Ми закликаємо Росію припинити розпалювати конфлікт, надаючи фінансову та військову підтримку збройним формуванням, які вона підтримує на сході України", - повідомляється в комюніке.