Словенія оголосила про завершення епідемії COVID-19 в країні

Влада Словенії 15 червня оголосила про завершення епідемії коронавірусу. Причиною такого рішення називають покращення епідемічної ситуації та успішну кампанію вакцинації.

Про це повідомили на пресконференції представник Міністерства охорони здоров'я Франк Віндішар та представник Міністерства праці, сім'ї, соціальних справ і рівних можливостей Матея Рібич, передає агентство IBNA.

Так, у МОЗ Словенії підкреслили, що ситуація з коронавірусом покращилася завдяки всім тим, хто дотримувався карантину, вакцинувався та діяв відповідально. 

«Це були важкі 18 місяців. Епідемія поставила перед нами безліч труднощів. Нам вдалося вижити завдяки нашій співпраці та солідарності, але ми ще не перетнули фінішну лінію», — сказав Віндішар.

Він зазначив, що наразі у Словенії є достатньо вакцин, аби щепити всіх охочих. Центри вакцинації приймають людей навіть без попереднього запису.

Посадовець також наголосив, що хоч у країні оголосили завершення епідемії, та на суттєве послаблення карантинних заходів очікувати не варто. У країні все ще необхідно носити маски у приміщеннях, а зали під час культурних і спортивних заходів можна заповнювати на 75%.

Відзначається, що за добу ПЛР-тести, проведені у країні з двомільйонним населенням, підтвердили 112 випадків коронавірусу, що становить 4,8% позитивності. Тиждень тому рівень позитивності тестів становив 7,2%.

В цей час в цілому 122 пацієнти госпіталізовано через COVID-19, 40 з яких потребують інтенсивної терапії. Двоє пацієнтів з COVID-19 протягом доби померли.

Нагадаємо, це вже не перший випадок з початку пандемії, коли Словенія оголошує завершення епідемії коронавірусу на своїй території. Аналогічна ситуація сталась у травні 2020 року, але в жовтні на тлі другої хвилі коронавірусу в країні відновили карантинні обмеження.