США і «Талібан» підписали мирну угоду, аби зупинити війну в Афганістані

Сполучені Штати та афганське ісламістське угруповання «Талібан» підписали мирну угоду, яка має покласти край 18-річній війні в Афганістані. Про це повідомляє CNN.

Підписання угоди відбулося в столиці Катару Досі, де представники США й «Талібану» зустрічалися для попередніх перемовин.

На церемонії підписання був присутній державний секретар США Майк Помпео і представник руху «Талібан» у Катарі Сухалі Шахін.

Також, як передає The Independent, у Кабулі, столиці Афганістану, представники афганського й американського урядів заявили, що США протягом 135 днів після підписання мирної угоди зменшить свою військову присутність у країні з 14 тисяч до 8,6 тисячі. А протягом 14 місяців із моменту підписання угоди США разом із союзниками по НАТО повністю вийдуть з Афганістану.

При цьому генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг додав, що в разі погіршення безпекової ситуації Альянс відновить свою присутність в Афганістані.

Документ, підписаний в Досі 29 лютого між США й «Талібаном», має назву «Спільна декларація для створення миру в Афганістані». Окрім зменшення військової присутності НАТО й США в країні, вона передбачає зняття санкцій із членів «Талібану» до 29 травня 2020 року з боку членів Ради Безпеки ООН і до 27 серпня 2020 року — з боку США, а також участь США в налагодженні діалогу між Пакистаном та Афганістаном із цього питання.

Сторони також підтверджують прагнення боротьби з тероризмом в Афганістані, зокрема проти таких угруповань, як «Аль-Каїда» й «Ісламська держава». А США й надалі будуть допомагати військам уряду Афганістану в боротьбі з тероризмом.

Утім чи не найважливіша частина угоди — це початок внутрішньоафганського діалогу за участі офіційно визнаного уряду в Кабулі й «Талібану». Ці перемовини відбуватимуться за посередництва США й мають на меті, серед іншого, звільнення значної кількості полонених з обох сторін (зокрема й за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста), а також створення умов для «досягнення політичного врегулювання та постійного і тривалого припинення вогню».