США оголосили, що позбавляють рф можливості обслуговувати суверенний борг

США заявили, що 25 травня закриють останній шлях для росії з обслуговування свого суверенного боргу. Так, Сполучені Штати не будуть продовжувати ключову ліцензію, яка дозволяла рф розраховуватися перед американськими власниками облігацій.

Про це повідомляє Associated Press.

Без ліцензії росія не зможе платити своїм кредиторам через американські банки.

Термін її дії закінчується 25 травня і далі його не продовжуватимуть. кремль використовує JPMorgan Chase та Citigroup як канали для оплати своїх зобов'язань.

Юрист із суверенних боргів Джей Ауслендер розповів АР, що наразі більшість інституційних інвесторів у російські борги, ймовірно, вже продали свої активи, знаючи, що цей крайній термін наближається. Але вони стикнулися з проблемою пошуку покупців.

Зазначається, що міністерство фінансів росії достроково погасило дві облігації з терміном погашення цього місяця, щоб випередити цей крок США. Наступні платежі рф має зробити 23 червня. Як і інші російські боргові зобов'язання, ці облігації мають 30-денний пільговий період, що призведе до оголошення росією дефолту до кінця липня.

Інвестори вже кілька місяців майже впевнені, що росія може оголосити дефолт. Страхові контракти, що покривають російський борг, оцінюють ймовірність дефолту в 80% протягом кількох тижнів.

Зазначимо, що останній дефолт у рф був в 1998 році, але тоді він стався за внутрішнім боргом. А останній пропуск виплат по зовнішньому боргу був ще після революції в росії — у 1917 році.