45% українських біженців хочуть отримати нове громадянство - опитування

Більшість опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії відповіли, що задоволені умовами проживання в новій країні, а майже половина - навіть не проти отримати нове громадянство.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення громадської організації Центр стратегічних комунікацій «Форум».

Так, радше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання у Німеччині, Польщі та Чехії 66% українських біженців. Щоправда, з них повністю задоволені лише 28%, а ось решта 38% — радше задоволена. Натомість незадоволені умовами життя 26% респондентів.

А втім, 45% опитаних зізналися, що загалом хотіли б отримати громадянство іншої країни, хоча ще й не подавали документи. Водночас 7% респондентів стверджують, що вже мають громадянство іншої країни, а 12% подали документи й чекають на рішення.

Не подавали документи на отримання нового громадянства й не планують цього робити 34% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії.

Як зазначили автори опитування, найімовірніше, можуть повернутися ті, хто водночас не має і не подавав документи на громадянство іншої країни, не повністю задоволені умовами життя в новій країні та висловлюють певні умови для повернення.

Так, найпоширенішою умовою для повернення є нормальна робота критичної інфраструктури (34%) і безпека (34%). Далі респонденти казали про житлове питання (26%) та завершення війни (26%). Дещо менше йшлося про можливість знайти роботу (16%) та умови для дітей відвідувати садок чи школу (13%).

Відповідно до такого підходу рівно половина респондентів (50%) готові повернутися в Україну. Проте відповіді на інші запитання змусили соціологів дійти висновку, що ця цифра є радше оптимістичним сценарієм.