США запровадили нові санкції проти Росії

Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції проти Російської Федерації, зокрема, за спроби вплинути на президентські вибори США у 2020 році та через кібератаки.

Про це йдеться в указі президента США Джо Байдена від 15 квітня, передає Білий дім.

Так, санкції ввели проти 6 російських технологічних компаній, які співпрацюють із російською розвідкою, через хакерські атаки на урядові та приватні установи США. У Білому домі офіційно назвали Службу зовнішньої розвідки Росії відповідальною за кібершпигунську кампанію зі зламу програмного забезпечення компанії SolarWinds. 

Також санкції запровадили щодо 32 юридичних і фізичних осіб, які «здійснювали спроби російського уряду вплинути на вибори президента США у 2020 році», були причетні до дезінформації тощо.

Міністерство фінансів США разом із ЄС, Великою Британією, Австралією та Канадою ввело санкції проти 8 фізичних і юридичних осіб, пов'язаних з окупацією Криму та репресіями на півострові.

Крім того, Сполучені Штати висилають із Вашингтона 10 російських дипломатів та наклали обмеження на операції з російським держборгом.

Так, з 14 червня американським фінансовим установам забороняють купувати на первинному ринку державні облігації, які випустили Центральний банк Росії, Міністерство фінансів або Фонд національного добробуту. Тобто американські інвестори більше не зможуть купити російські держоблігації. Таким чином США можуть впливати на внутрішній борг Росії, у випадку необхідності. 

Як передає Meduza, санкції щодо державних облігацій можуть мати наслідки для Росії, оскільки вони є основною частиною російського державного боргу і за допомогою продажу облігацій держава покриває дефіцит бюджету. 20-25% російського рублевого боргу володіють іноземці, зокрема американські банки.