США завдали авіаударів по об'єктах ополченців Ірану на іраксько-сирійському кордоні

За наказом президента США Джо Байдена американські сили нанесли авіаударів по об'єктах ополченців Ірану в іраксько-сирійському прикордонному регіоні.

Про це повідомили у Міністерстві оборони США.

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі зазначив, що цілі обрали, оскільки ці об'єкти використовують підтримувані Іраном угрупування, які відкривають вогонь по персоналу та об'єктам США в Іраку з безпілотників.

Наразі близько 2,5 тисячі американських військовослужбовців перебувають в Іраку.

За даними США, з квітня було здійснено щонайменше п'ять нападів безпілотників на об'єкти, якими вони користуються.

Так, США завдали ударів по цільовим оперативним об'єктам і сховищам зброї у двох місцях в Сирії та одному місці в Іраку, обидва з яких розташовуються недалеко від кордону між цими країнами.

За даними Пентагону, ці об'єкти використовували угрупування «Катаїб Хезболла» та «Катаїб Саїд аш-Шухада».

«Президент Байден ясно дав зрозуміти, що буде діяти для захисту персоналу США... Ми перебуваємо в Іраку на запрошення уряду країни з єдиною метою допомогти іракським силам безпеки в їх зусиллях з протидії ІДІЛ. США вжили необхідні дії, спрямовані на обмеження ризику ескалації та для того, щоб послати ясний і недвозначний сигнал», ㅡ заявили в Міноборони США.

Також у США наголосили, що діяли  відповідно до свого права на самооборону, а удари «були необхідні для відвернення загрози та були обмежені за масштабами».

Водночас в Іраку засудили авіаудари США. Військовий речник генерального секретаря Єхіа Расул зазначив у Twitter, що ця атака «є кричущим та неприйнятним порушенням суверенітету і національної безпеки Іраку згідно з усіма міжнародними конвенціями».

Прессекретар Міністерства закордонних справ Ірану Саїд Хатібзаде заявив журналістам, що США повинні «утримуватися від емоційних кроків, що створюють кризу та напругу та примножують проблеми для людей у ​​регіоні».