Суд ООН підтримав Україну у справі проти Росії

Міжнародний суд правосуддя ООН виніс рішення на користь України, визнавши, що він має юрисдикцію у справі України проти Росії. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Росія протягом тривалого часу намагалася уникнути відповідальності за свої численні порушення міжнародного права. Із прийняттям цього рішення, Україна рухається вперед у своєму прагненні відновити справедливість.

"Незважаючи на зусилля Росії уникнути відповідальності за свої численні порушення міжнародного права, сьогодні Суд остаточно відхилив заперечення Росії щодо юрисдикції та погодився з Україною, що її вимоги належним чином подані на розгляд Суду. Всі вимоги України, які стосуються фінансування тероризму в Україні та расової дискримінації в Криму, тепер будуть предметом розгляду на слуханнях по суті. Це беззаперечна перемога", - зазначила в Twitter речниця МЗС Катерина Зеленко.

"Те, що Росія робила і робить на Донбасі, буде предметом розгляду Міжнародного суду ООН. Сьогоднішне рішення буде наддорого коштувати Росії у всіх сенсах. Воно є світовим прецедентом і відповіддю для тих, хто скиглить, що важелів проти агресора немає. Вони є, за них потрібно боротися", - написав у Twitter ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

Як повідомляє Громадське, у січні 2017 року Україна подала проти Росії позов, у якому вимагає відшкодувати збитки за систематичні порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року видав рішення за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Так, Росія зобов’язана забезпечити дотримання прав кримських татар в анексованому Криму, дозволити діяльність Меджлісу та гарантувати доступність освіти українською мовою.

Водночас суд вирішив, що у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму Україна не надала достатньо доказів проти Росії. У вересні 2018 року Росія виступила з попередніми запереченнями щодо юрисдикції суду розглядати звернення України. Тоді українська сторона закликала суддів визнати юрисдикцію та перейти до розгляду справи по суті.

Україна звинувачує Росію у спонсоруванні незаконних збройних формувань, через діяльність яких постраждали люди під час катастрофи літака рейсу МН17, актів тероризму в Маріуполі, Краматорську, Волновасі. Україна вимагає відшкодувати збитки за збиття Малазійського боїнгу MH17.