Суд рф заборонив експорт казахстанської нафти

Російський суд призупинив роботу морського термінала Каспійського трубопровідного консорціуму, що з'єднує родовища Казахстану з узбережжям Чорного моря. Рішення ухвалили після пропозиції президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва допомогти Європі подолати енергетичну кризу, хоча офіційно підставою стали «знайдені порушення».

Про це повідомляє «Интерфакс».

Приморський райсуд Новоросійська призупинив діяльність морського термінала на 30 діб «для усунення порушень», виявлених «Ространснаглядом».

За даними росЗМІ, перевірку консорціуму ініціювала заступниця голови уряду рф вікторія абраменко у березні. За її результатами «Ространснагляд» виявив кілька порушень у плані ліквідації аварійних розливів нафти.

6 червня консорціуму видали припис про усунення виявлених порушень, а також склали протокол про адміністративне правопорушення — здійснення підприємницької діяльності у галузі транспорту з грубим порушенням умов.

Та попри те, що термін виконання припису спливає 30 листопада 2022 року, управління «Ространснагляду» звернулося до суду, закликавши зупинити роботу термінала на 90 діб. Клопотання консорціуму суд відхилив, але «скоротив» термін до 30 діб.

У консорціумі заявили, що вимушені виконати рішення суду, проте мають намір оскаржити його.

Зазначимо, Каспійський трубопровідний консорціум є основним експортним маршрутом для казахстанської нафти. На нього припадає понад 80% від обсягів, що прокачуються трубопроводом.

Нагадаємо, напередодні президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у розмові з главою Євроради Шарлем Мішелем закликав ЄС співпрацювати щодо розвитку альтернативних трансконтинентальних коридорів та запропонував, що Казахстан «міг би грати роль своєрідного "буферного ринку" між Сходом та Заходом, Півднем та Північчю».

Токаєв висловив стурбованість через загрози енергетичній безпеці у світі. За його словами, Казахстан готовий «використати свій вуглеводневий потенціал для стабілізації ситуації на світових та європейських ринках».