Суд ЄС скасував рішення про сплату Apple рекордного штрафу в 15 мільярдів доларів

Суд Європейського Союзу скасував рішення Європейської комісії, яка в 2016 році визнала компанію Apple винною в ухилянні від сплати податків в Ірландії і зобов’язала її виплатити рекордний штраф у 14,9 мільярда доларів без урахування пені. Про це повідомляє пресслужба Суду ЄС, передає Громадське.

Суд постановив, що Єврокомісія не змогла надати достатньо доказів того, що Apple незаконно користувалася податковими пільгами, які їй надавала Ірландія. ЄС посилалася на законодавство ЄС, яка забороняє окремим компаніям отримували податкові пільги: вони трактуються як «незаконна державна допомога».

«Суд вважає, що Комісія під час початкових міркувань дійшла неправильного висновку про те, що податкові органи Ірландії поставили (Apple, - ред.) у вигідне становище, не асигнувавши ліцензії на інтелектуальну власність і, відповідно, весь дохід компанії від ведення комерційної діяльності», — йдеться в рішенні.

Нагадаємо, у серпні 2016 року Європейська комісія оголосила про результати трирічного розслідування діяльності Apple в Ірландії та зобов'язала компанію сплатити штраф у 13,1 млрд євро податків, а також 1,2 мільярда євро пені. Apple оскаржила рішення в суді ЄС.