Своїми першими указами Байден почав скасовувати низку рішень Трампа

У перший день після прийняття присяги, 21 січня, новий президент США Джо Байден підписав ряд указів, які скасовують рішення його попередника Дональда Трампа. А також ввів нові заходи по боротьбі з COVID-19.

Про це повідомляє ВВС.

Так, Байден скасував указ Трампа, який забороняє в'їзд в США з декількох переважно мусульманських країн, і призупинив будівництво стіни на кордоні з Мексикою, яку при Трампа будували цілодобово до останнього дня.

У прокламації про скасування заборони на в'їзд з мусульманських країн йдеться, що це рішення стало "плямою на нашій національній совісті" і не відповідало "нашої давньої історії прийняття людей будь-якого віросповідання, нарівні з тими хто не має його зовсім".

Ще під час передвиборної кампанії Байден обіцяв відновити членство країни в Паризькому угоді про зміну клімату, про вихід з якого Трамп оголосив у 2017 році.

Також Байден підписав указ, яким зобов'язав міграційним органам припинити спроби видворити з країни людей, які прибули до Сполучених Штатів в дитинстві разом з батьками-нелегальними іммігрантами. Адміністрація Трампа чотири роки намагалася позбутися від цієї ініціативи Барака Обами, відомої як програма DACA, хоча в кінцевому підсумку зазнала поразки в судах.

Крім того, Байден призупинив процес виходу країни з Всесвітньої організації охорони здоров'я, розпочатий його попередником, і зробив обов'язковими носіння масок і заходи фізичного дистанціювання у всіх федеральних установах і для урядових службовців.

"Після прийняття посадової присяги сьогодні вдень я відразу приступив до роботи і вчинив дії: для контролю над пандемією; для надання економічної допомоги; для приборкання зміни клімату; для просування расової справедливості", - написав Байден у Twitter.

Речниця нового президента США Джен Дженніфер Псакі сказала, що в найближчі дні Байден продовжить видавати укази в такому ж темпі.

Зокрема, слід очікувати скасування введеного Трампом заборони на рекрутування в збройні сили трансгендерів та заборони на фінансову допомогу зарубіжним організаціям, таким, що сприяють абортам.